sobota 14. března 2015

Recenze: Jablečný koláč naděje

23524141
 Český název: Jablečný koláč naděje 
 Originální název: The Apple Tart of Hope      
 Autorka: Sarah Moore Fitzgerald
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložila: Karolina Medková
 Rok vydání: 2015 (v orig. 2014)
 Žánr: young adult
 Goodreads
23074143                         
Anotace: Oskar Dunleavy, který dělával ty nejlepší jablečné koláče na světě, je nezvěstný, možná dokonce mrtvý. Zdá se, že to vlastně nikoho nepřekvapuje. Až na Meg, jeho nejlepší kamarádku a jeho mladšího brášku Stevieho. Obklopeni zármutkem a zmatky se Meg a Stevie rozhodnou zjistit, co se Oskarovi opravdu stalo. Společně se pak učí, co znamená věrnost a kamarádství, a jak moc důležitá je síla se nevzdat.

Báječná kniha o dospívání, nejistotách, přátelství a kouzelných jablečných koláčích, které znamenají naději. Protože jakmile si do jednoho kousnete, budete se už navždycky na svět dívat jinak a všechno bude tak, jak má.



   Než jsem se zakousla do Jablečného koláče naděje, vůbec jsem netušila, co mě čeká. Anotace zní sice hezky, ale zároveň toho moc neprozrazuje. Proto tato kniha ani nebyla na seznamu knih, které bych v blízké době chtěla číst. Ale to se brzy změnilo.

   Možná to bude znít povrchně, ale moje chuť na přečtení se zrodila ve chvíli, kdy jsem knihu poprvé spatřila na živo. Příjemný formát, nádherné grafické zpracování a ta podmanivá vůně stránek... Bylo rozhodnuto. Stále jsem však nevěděla, o čem příběh této tenké knížky je.


   Jablečný koláč naděje se skládá z 20 lahodných kousků (tak jsou v knize nazvány jednotlivé kapitoly), které jistě smlsnete během chvíle.
   Seznámíme se s Meg, která se právě vrátila z Nového Zélandu, kde strávila skoro celý poslední půlrok, domů do Irska, protože její nejlepší kamarád Oskar zmizel. A všichni si myslí, že spáchal sebevraždu. Všechny důkazy o tom svědčí. Jediný, kdo věří, že je Oskar stále naživu, je jeho mladší bratr Stevie. Ani Meg nechce věřit tomu, že by se vždy veselý Oskar, který uměl péct kouzelné jablečné koláče, najednou rozhodl skoncovat se svým životem.
   Dozvídá se však, že se během její nepřítomnosti mnoho věcí změnilo. Ona sama totiž nebyla v poslední době s Oskarem příliš v kontaktu. Jakou roli v celém příběhu sehrála Paloma, která se po odjezdu Meg nastěhovala s matkou do jejího domu a prý byla Oskarovou novou nejlepší kamarádkou? Meg se snaží zjistit, co se to s Oskarem vlastně stalo.

   Postupně se dozvídáme, jak v minulosti vypadalo velké přátelství mezi Oskarem a Meg, co všechno spolu prožili a jak se to jednoho dne po jejím odjezdu celé hloupě pokazilo...

   Jakmile jsem se začetla do tohoto zdánlivě jednoduchého, ale kouzelného příběhu plného koláčů a naděje, nemohla jsem přestat číst. I když příběh zní docela dramaticky, čte se velmi lehce. I přes svou závažnost totiž živí ve čtenáři v každém kousku naději, že všechno nakonec dobře dopadne.
   Knížka nemá ani 200 stran, ale to jí v žádném případě neubírá na kvalitě. Má to akorát tu nevýhodu, že příběh strašně rychle uteče. Aspoň si však nemůžete stěžovat, že by byl příběh zbytečně natahován, protože nemá žádné hluché místo. 
   Je to krásné, návykové a poetické čtení a já jen doufám, že si i vy Jablečný koláč naděje zamilujete a že vás na konci dojme. Ta knížka vážně stojí za to a navíc, pokud si ji pořídíte, stane se dalším klenotem do vaší knihovny. Nebo spíš sladkou voňavou mňamkou. 

   A nezapomeňte na to, že jablečný koláč dokáže vyřešit nejeden problém! ;P

Celkové hodnocení: 90 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/jablecny-kolac-nadeje)

4 komentáře :

  1. Vypadá to moc dobře:)! Na tuhle knihu jsem dost zvědavá:)

    recenzenaknihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuto knihu s hodně těším, četla jsem poměrně hodně recenzí na tuto knihu a většinou to byly kladné recenze. Doufám, že budu mít tu čest pustit se do ní co nejdříve :) Ale jinak opravdu pěkná recenze :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, to vypadá vážně zajímavě! A ta obálka♥

    OdpovědětVymazat
  4. Anotace toho opravdu moc neprozradí, což je na jednu stranu super, ale na druhou je to i na škodu, protože čtenář se nemůže rozhodnout, jestli si ji vzít.. Jinak ale vypadá zajímavě a možná si ji přečtu.. Hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat